Just nu får du 15% rabatt på allt till ordinarie pris med koden JUL15
Välj rätt padelsko
Fungerar en löpasko eller tennisko på padelbanan och vilken typ av sko passar för underlaget du spelar på? Frågorna är många och vi försöker i denna artikel att bena ut frågetecknen åt dig. Att välja rätt padelskor ökar inte bara möjligheten till att prestera bättre utan är också en viktig faktor för att undvika skador.
Vad är skillnaden på en tennissko och en padelsko?
Om vi börjar med skillnaden på en tennissko och en padelsko så är det framför allt greppet på skon som skiljer dessa åt. I övrigt är skorna väldigt lika varför tennisskor även ofta marknadsförs som padelskor.
Underlaget som man utövar sporterna på är olika och det finns också olika underlag inom respektive sport. Tennis kan du spela inomhus på ett så kallat hard court-underlag men även utomhus på grus/clay. Om skon är konstruerad för hard court benämns inte detta i produkttiteln men är skorna till för grusspel finns alltid order clay med i titeln.
Padelbanorna i Sverige har även dessa olika underlag där vissa har mer sand på medan många av de nybyggda banorna idag väljer det nya mondogräset som inte alls är så sandiga. Med detta sagt så rekommenderar vi en all court sko för spel på mondogräset medan en tennissko gjord för spel på grus ger ett bra grepp på de mer sandiga banorna. Spelar du med en clay-sula på en bana med lite sand på riskerar du att få ett för bra grepp vilket kan leda till extra slitage på knän och leder.
Sedan ett tag tillbaka har även vissa varumärken tagit fram skor med en sula enbart framtagen för just padel som ska passa för underlag med mycket men även lite sand på. Skor som har denna typ av sula har alltid detta beskrivet i produktbeskrivningen.
En annan sak som man kan ha i åtanke är att i tennis kommer du upp i en högre hastighet då banan helt enkelt är större. Du rör dig mer vid baslinjen i sidled och behöver då en extremt uppbyggd sko med väldigt bra stabilitet. I padel är det ett aningen ledigare rörelsemönster där självklart stabiliteten är viktig men i jämförelse så är skor tillverkade för just padel lite mer smidiga.
Stabilitet
Vi på Racketspecialisten tycker att man ska ha i åtanke hur man är byggd och hur man rör sig på banan. Är man smidig och rör sig bra kan det vara läge att titta på en lättare och smidigare padelsko. Det man kan förlora är stabilitet och i vissa fall hållbarhet. Något som kan vara bra att ha om man är lite tyngre i kroppen eller har problem med skador.
Dämpning - Behövs det?
Hur bra dämpade padelskorna är spelar självklart stor roll, både för komforten men framför allt för att undvika skador. Alla våra padelskor är dämpade i hälen och de lite dyrare modellerna är heldämpade med dämpning både i häl och framfot. Vi får ofta frågor kring hur fort dämpningen mattas av. Detta är såklart något som beror på hur mycket man spelar, men med tiden kommer skons dämpning och stabilitet att mattas av.
Om man upplever att någon av dessa funktioner börjar förlora sina egenskaper kan det vara ett tecken på att det är dags för ett par nya fräsha padelskor!
Passform - Hur ska en padelsko sitta?
Hur padelskon omfamnar och känns på foten är självklart även det en viktig punkt. Här kan man tänka att skon ska sitta så tight som möjligt runt foten utan att du känner dig obekväm. Detta eftersom padel är en sport med många snabba förflyttningar och då vill du inte riskera att glida/röra dig i skon eftersom detta höjer risken för skador. Det finns många olika varumärken och modeller på marknaden med både breda och smalare modeller så oavsett om du har en bred eller smal fot så finns det en padelsko som passar just dig. Värt att tänka på är att även om din nya padelsko känns tight när den är ny så kommer den mjukna något och också forma sig efter just din fot. Just därför är det bra att den sitter tight när den är ny.
Hur länge håller en padelsko?
Det kan vara bra att tänka på att padelskor inte håller för evigt. Hur länge du kan spela med skorna innan det är dags att byta är väldigt individuellt beroende på rörelsemönster men framför allt hur ofta du spelar. Det man ska se upp för är då skorna tappat mycket av sin vridstyvhet och då inte alls ger samma stabilitet som då de var nya. Även slitage på yttersulan leder till sämre grepp med risk för halka. Vidare tappar dämpningen med tiden och antalet speltimmar. Då du känner att någon av dessa funktioner tappat sin forna glans är det dags för ett nytt fräscht par padelskor.
Varför är det ingen bra idé att spela padel med löparskor?
Löparskor har förvisso väldigt bra dämpning men är uppbyggda för att du ska springa rakt fram. Detta gör att vridstyvheten inte är tillräckligt bra för att du ska känna dig säker på padelbanan, risken att trampa snett är stor. Med löparskor på fötterna kommer riskerar du också att tappa fästet då greppet inte alls får att jämföra med padelskor.
Hur vet jag vilka modeller som är lätta, stabila, breda, smala, bra dämpade osv?
Vi på Racketspecialisten försöker att skriva så utförliga produkttexter som möjligt så att du som kund på ett lättare sätt ska kunna identifiera vilken sko som är bästa valet för just dig. Dock kan det trots detta självklart uppstå frågor då det är svårt att täcka allt i en produkttext. Vid dessa tillfällen finns vår kundtjänst till hjälp där du som kund alltid kan få guidning att hitta en padelsko som uppfyller dina specifika önskemål.
Några exempel på bra padelskor
Racketspecialisten Norden AB | Org. nr. 556812-0538 | Uppfartsvägen 10, 169 38 Solna
© 2024 Racketspecialisten Norden AB. All rights reserved.