Att välja rätt badmintonracket

Vid val av badmintonracket finns det några olika variabler att tänka på som vikt, balans och styvhet. 

Vikt

När det gäller vikten på racketen så har detta förändrats väldigt mycket på senare år. Nuförtiden är racketarna mycket lättare och vissa modeller väger ner mot 70 gram. De flesta modeller återfinns dock i intervallet 80-90 gram. Motionärer kan i viss mån känna att tyngre racketar är mer stabila medan duktiga spelare väljer lättare racketar då de är mer lättmanövrerade och underlättar vid snabbt spel.

Balans

Förutom badmintonracketens vikt påverkar balansen dess spelegenskaper. Det finns tre indelningar vad gäller balans; Head Heavy (framtungt), Head Light (lätt i rackethuvudet – den mesta vikten i nedre delen av racketen) samt Even balance där vikten är jämnt fördelad över racketen. Ett racket som är framtungt ger en bättre fart i bollen vilket är perfekt för hårt slående spelare. Nackdelen med denna typ av racket är att den kan kännas långsam och svår att manövrera. Är du en spelare som prioriterar en flexibel racket för snabbt spel är det ett bättre val att köpa en racket med en lägre balans (Even balance/Head Light).

Styvhet

Det kanske viktigaste du bör tänka på vid köp av en ny badmintonracket är dess styvhet. Många tävlingsmodeller är väldigt styva vilket betyder att de är svåra att böja/flexa. Är du en motionär så kan det bli svårt att ha den hastigheten i svingen som behövs för att utvinna flex i racketen. Med detta sagt bör du inte köpa en för avancerad racket om du är motionär. På senare tid har det dock kommit nya modeller som har tävlingsmodellernas egenskaper men som erbjuder mer access till flex.

Medan motionärer får ut mer fart av en mindre styv badmintonracket bör duktiga spelare välja en styvare variant. De flesta dyrare och mer avancerade badmintonracketarna är styva eller extra styva. En styvare racket erbjuder mer kontroll genom att den böjer sig mindre vilken ger mindre påverkan vid bollträff. Duktiga spelare kan oftast generera den fart som behövs vilket gör att de söker den kontroll och spelkänsla som en styv racket erbjuder.

 

Nyheter

Racketspecialisten Logo
Betaltjänster
Frakttjänster
Bli en del av oss!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få nyheter och erbjudanden först av alla. Det går givetvis enkelt att avsluta när du vill.

© 2024 Racketspecialisten Norden AB. All rights reserved.