Pickleballregler

Pickleball är USA:s snabbast växande sport och har spelats i landet sedan 1960-talet. Det är en blandning av tennis, badminton och bordtennis, med ett racket som liknar ett strandtennisracket som väger cirka 200 gram och en boll som påminner om en innebandyboll. Men hur spelar man pickleball? Här sammanfattar vi reglerna och allt du behöver veta för att kunna spela. 

Se vår video där Catharina från Pickleballsweden förklarar Pickelball närmare!

Spelplanen för pickleball

Spelplanen för pickelball påminner lite om banan för badminton, då det är exakt samma mått på ytterlinjen som på en badmintonbana med 13,4 x 6,1 meter. Nätet på pickleballbanan är lite lägre än ett tennis när och delar likt många andra racketsporter upp banan på mitten. Banan har även två serverutor, en till höger och en till vänster. Något som är unikt för pickleball är den så kallade "Non-volley zone", vilket är ytan på banan mellan nät och den första vågräta linjen på planen innan de två serverutorna. Bli inte förvånad om du hör någon prata om köket när de diskuterar pickleball, den här "Non-volley zonen kallas även för köket av de lite mer rutinerade pickleballspelarna. Detta har även gjort att den första vågräta linjen bakom zonen även kallas för "kökslinjen". Som man kanske hör på namnet så betyder No-volley zone att man inte får ta bollen på volley i zonen. Man får däremot ta bollen på volley om man står bakom den så kallade kökslinjen. Man får kliva in i köket och ta bollen men bara om den studtsar.

Serven i pickleball

I dubbel så har varje lag två servare, första servaren servar så länge man vinner boll och sen går serven vidare till andra servaren, däremot med undantag när man startar en match eller ett nytt gem. Serven börjar alltid i högerrutan och måste alltid slås diagonalt. Bollen får toucha nät, men den måste gå över motståndarens "kökslinje" för att den ska vara giltig. Därefter måste bollen studsa hos motståndaren, liksa så på returen när den kommer tillbaka till laget som började serva innan det blir fritt att börja spela på volley. I pickelball vinner du bara poäng på egen serve.

Innan du kan serva behöver du tala om vad det står, först säger du ditt lags poäng sedan säger du motståndarlagets poäng och därefter berättar du om du är första eller andra servare genom att säga ett eller två. Det finns olika typer av servar det valigaste alternativ är att du håller bollen och slår bollen med en tydligt uppåtgående rörelse där bollen träffar racket under höften. Ett alternativ är drop-serven, då släpper du bollen och låter den studsa innan du slår över den till motståndarnas sida. 

I singel servar spelaren från höger vid jämna poäng och från vänster vid udda poäng. Servrätten går då över så fort man förlorar en boll. I dubbel går serve över inom laget vid bollförlust från första servare till andra, och först när servare nummer 2 förlorar bollen går serve över till motståndarlaget.

Laget som börjar med serve får bara en serve. I dubbel börjar den som spelar till höger att serva och därefter byter spelarna serveruta varannan boll. Om laget förlorar bollen och serven går över till servare nummer två, fortsätter denne att serva från nuvarande position och byter serveruta varannan boll.

Spelet

Matcherna spelas till 11 poäng och vinst kräver en tvåpoängsmarginal gentemot motståndarlaget. En fördel med pickleball är att det kan spelas på många olika underlag, så länge bollen kan studsa. Allt från asfalt, betong och trägolv till sporthallsgolv är alternativ för spel. En annan fördel är att man enkelt kan spela med ett portabelt nät, vilket gör att spelet kan tas med överallt, och att det är lätt att installera och montera ner på kort tid efter spelet.

Pickleballracketar

Pickleballbollar

Racketspecialisten Logo
Betaltjänster
Frakttjänster
Bli en del av oss!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få nyheter och erbjudanden först av alla. Det går givetvis enkelt att avsluta när du vill.

© 2024 Racketspecialisten Norden AB. All rights reserved.