Att välja rätt tennisracket

Idag finns det en djungel av varumärken och racketmodeller vilket kan göra det svårt att välja den tennisracket som passar just dig. Nedan har vi sammanställt de viktigaste faktorerna som man bör ha i åtanke innan man gör sitt val av tennisracket.

En grundtanke är att du skall välja en racket som passar din spelstil samt spelnivå. Detta kan låta självklart men sanningen är att väldigt många köper en racket som är för avancerad. För att få ett grepp om detta redogör vi nedan för vad racketens rambredd, strängningsmönster, träffyta, vikt samt greppstorlek gör för dess egenskaper.

 

Vilken rambredd passar dig?

Rambredd, eller ramprofil som det ofta benämns, har stor påverkan på en tennisrackets spelegenskaper. En smal rambredd betyder att racketen är kontrollorienterad och att den har en relativt liten sweetspot. Dessa modeller passar oftast duktiga spelare som genererar mycket fart själva i svingen och som har en mycket fin bollträff. Då kontroll och fart är två motpoler genererar dessa tennisracketar begränsad fart själva. En smal ramprofil har ofta en större flexibilitet (lägre ra-värde) vilket gör att racketen inte svarar lika snabbt vid bollträff. Med detta sagt betyder det att en tennisracket men tjockare ramprofil erbjuder mer access till fart och gör att spelaren inte behöver generera all fart själv. Dessa tennisracketar har oftast också en större sweetspot och är mer lättspelade vilket passar motionären väl.

 

Strängningsmönstrets påverkan

När det gäller strängningsmönster ger en tätare strängning av racketen mer kontroll vilket gör att detta oftast används till racketar med smal rambredd. Ett glesare strängningsmönster ger ett racket som lättare genererar hög hastighet på bollen. Självklart kan man laborera med dessa egenskaper och ge en racket med smal rambredd ett glesare strängningsmönster. Racketens strängningsmönster går ej att ändra på vid omsträngning. Vanliga mönster är ex. 16x19 och 18x20.

 

Träffyta

Rackethuvudets storlek (träffyta) är idag oftast mellan 95-105 sq. inch där de racketar med mindre träffyta oftast också har en mindre s.k. sweetspot (den del av träffytan som ger en ren bollträff) vilket gör dem mer svårspelade. Å andra sidan får du med en perfekt bollträff ut mer av en racket med liten ”sweetspot”. Du måste därmed göra en avvägning efter spelförmåga samt väga in tennisracketens övriga egenskaper vid val av träffyta.

 

Vikt

Racketens vikt brukar ligga mellan 275 – 325 gram där utvecklingen gjort att tennisracketarna idag är lättare och mer lättmanövrerade än tidigare utan att tumma allt för mycket på fartegenskaperna. En racket som är tyngre upplevs ofta stabilare och tryggare vid bollträffen. I denna kategori handlar det enligt oss på racketspecialisten.se mer om vilka egenskaper man söker än om spelnivå. Det finns idag lätta tenisracketar som genererar fart och vise versa.

 

Greppstorlek är viktigt

Att välja rätt greppstorlek är ytterst viktigt vilket tyvärr ofta blir försummat. Man kan utgå från att herrspelare generellt använder grepp 3 (4 3/8) samt att damspelare använder grepp 2 (4 1/4). Detta är dock endast en fingervisning och varje spelare skall utgå från sin spelstil, handstorlek etc. Fel val när det gäller greppstorlek påverkar inte bara ditt spel utan kan också leda till s.k. tennisarmbåge.

Vi på racketspecialisten.se hoppas att denna sammanfattning har gjort ditt val av tennisracket något lättare. Om inte, hör av dig till oss så hjälper vi dig vidare.

 

 

Välj rätt greppstorlek på ditt tennisracket

När du köper tennisracket kan du välja storlek på greppet. I tabellen nedan har vi listat de vanligast förekommande storlekarna på marknaden.

  Europa USA
Dam/mindre 2 4 - 1/4
Herr/normal 3 4 - 3/8
Stora händer 4 4 - 1/2

 

Exempel på:

Kontrollorienterade tennisracketar

 • Head Graphene 360+ Prestige
 • Wilson BLX Blade 98 v7 18x20
 • Wilson Pro Staff 97/97 Autograph
 • Babolat Pure Strike

 

Fartorienterade tennisracketar

 • Babolat Pure Drive
 • Babolat Boost Drive
 • Babolat Drive Tour
 • Head Extreme
 • Wilson Burn 100/100S/100LAllroundracketar fart/kontroll

 • Babolat Pure Aero
 • Head Graphene Touch Speed MP
 • Head Graphene 360 Radical
 • Yonex Ezone 98/100
 • Wilson Clash 100 / 100 Tour
 • Wilson Blade 98 v7 16*19
 • Head Gravity 360+ Pro

 

 

Videoguide för att välja rätt tennisracket

I videon ger Niklas från Racketspecialisten en utförlig genomgång av allt man behöver tänka på vid köp av tennisracket. Detta så att du enklare kan känna dig bekväm vid val av racket.

I videon får du höra mer om hur du ska tänka angående dessa olika kategorier: vikt, träffyta, strängningsmönster, ramprofil, balans, styvhet och greppstorlek.

Genom att titta på videon är vi säkra på att du kommer känna dig mer bekväm när du ska välja ditt nya tennisracket. Om du har fler frågor är det bara att kontakta oss så ska vi försöka guida dig till det bästa valet för just dig!

Racketspecialisten Logo
Betaltjänster
Frakttjänster
Bli en del av oss!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få nyheter och erbjudanden först av alla. Det går givetvis enkelt att avsluta när du vill.

© 2024 Racketspecialisten Norden AB. All rights reserved.