Att välja rätt tennisskor

Att välja rätt skor när du spelar tennis är enligt oss lika viktigt som vilken racket du använder. Till skillnad från andra träningsskor är tennisskor gjorda för att klara de specifika utmaningarna på tennisbanan med många start-stop, korta löpningar och en relativt konstant rörelse i sidled. När du väljer din nya tennissko skall du ta i beaktning vilken typ av spelare du är, vilket/vilka underlag du spelar på samt i viss mån hur du är byggd kroppsligt.

Spelsätt

Om du är en spelare som oftast håller dig vid baslinjen när du spelar kan det vara bra att ha i åtanke att välja en sko som har rejäl support för rörelse i sidled och som också har en hög hållbarhet för att klara denna typ av påfrestning.

Är du en serve-volleyspelarekan det vara så att du drar foten i banan vid serve och också på din väg fram till nät, här kan en stark sula i framfoten/vid tårna vara ett bra val för att förlänga hållbarheten.

Underlag

Vissserligen finns några fåtal skomodeller som är gjorda för grässpel men vi koncentrerar oss på hardcourt och grusspel där tennis oftast spelas. Många skor idag är s.k. All Courtmodeller som klarar spel på båda dessa underlag. Speciella grusskor skiljer sig genom att ha en mer räfflad sula, ofta med en lite mjukare gummiblandning. Vidare är vissa grusskor också förstärka på ovansidan i framfoten för att klara den extra belastning som blir på grus när man glider till bollen.

Vi rekommenderar att man väljer en All Courtmodell om man spelar över hela året och sporadiskt på grus. Spelar man lite oftare på grus blir det en helt annan känsla med riktiga grusskor. Viktigt är att man inte spelar med grusskor på andra underlag än just grus. Detta dels då du kan riskera skador då greppet blir för bra på banan och dels för att du kommer slita sulorna väldigt snabbt.

Hardcourtskor/All Courtskor har en starkare gummiblandning som klarar påfrestningarna på det hårdare och många gånger sträva underlaget. Vidare är sulan mindre räfflad och detta skiljer sig från modell till modell.

Kroppbyggnad/rörelse på banan

Vi på racketspecialisten.se tycker att man skall ha i åtanke hur man är byggd och hur väl man rör sig på banan. Är man smidig och rör sig bra kan det vara läge att titta på en lättare och också smidigare sko. Det man förlorar är stabilitet och i vissa fall hållbarhet. Något som kan vara bra att ha om man är lite tyngre i kroppen eller känner att rörelsemönstret inte är det bästa.

Racketspecialisten Logo
Betaltjänster
Frakttjänster
Bli en del av oss!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få nyheter och erbjudanden först av alla. Det går givetvis enkelt att avsluta när du vill.

© 2024 Racketspecialisten Norden AB. All rights reserved.