Padelregler

Reglerna i padel, även kallat padeltennis, påminner mycket om reglerna i tennis men såklart finns det en del skillnader. Här sammanfattar vi reglerna du behöver känna till för att kunna spela padel.

 

Spelplanen

En padelplan har måtten 10x20 meter och banan är omgiven av väggar, vanligen av glas samt galler. Planhalvorna avskiljs av ett nät, precis som i tennis och man spelar alltid dubbel.

 

Serven

Alla servar i padeltennis slås underifrån, eller under midjehöjd. Precis som i tennis slås den första serven från forehandrutan och sedan växlar man mellan forehand och backhandrutan. Servaren måste stå placerad bakom servelinjen mellan mittlinjen och sidovägg. Till skillnad från många andra racketsporter måste bollen studsas en gång i marken innan servaren slår över bollen. Bollen skall slås över nät och studsa i serverutan diagonalt på motsatt sida.

Bollen kan fortsätta att studsa i väggen, men om den efter studs i mottagarens serveruta träffar gallret, då är det servefel. Man har precis som i tennis två servemöjligheter.
Servemottagaren kan efter studs välja att slå bollen innan eller efter det att den träffar i sidoväggen och/eller bakväggen, men bollen får aldrig studsa mer än en gång på egen sida. När bollen har träffat i rätt serveruta och bollen har returnerats så är hela planen i spel. En boll som returneras direkt i motståndarens bak- eller sidoväggar är ute.

Serven går om, ifall bollen nuddar nätkanten och går in i serverutan eller om den efter nät-touch studsar två gånger eller mer i serverutan och sedan går in i gallret. En serve som nuddar nätkanten och sedan studsar en gång i serverutan och därefter direkt i gallret är ute.

 

Spelet

Under spelets gång så får bollen studsa max 1 gång på egen sida. En spelare kan välja att returnera bollen på volley eller låta bollen studsa, direkt eller efter väggkontakt, men bara en gång i marken.

Mottagaren kan returnera bollen direkt tillbaka till motståndarnas planhalva eller alltså låta bollen studsa i vägg på egen sida, ”valla” bollen, för att slå tillbaka den. Om bollen däremot träffar stängslet på egen sida så vinner motståndaren poängen.

 

Hur vinner man poäng i padel?

I padel vinner man poäng om:

Bollen studsar i marken två gånger på motståndarens sida.
Motståndaren slår bollen i nät.
Motståndaren slår bollen ut, d.v.s antingen direkt utanför banan eller direkt i en av väggarna på motståndarens planhalva utan att studsa i marken först.
Motståndaren slår bollen i eget galler.
En motståndare träffas av bollen.
 

Se vår video om padelregler:

Racketspecialisten Logo
Betaltjänster
Frakttjänster
Bli en del av oss!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få nyheter och erbjudanden först av alla. Det går givetvis enkelt att avsluta när du vill.

© 2024 Racketspecialisten Norden AB. All rights reserved.