Att välja rätt squashracket

Val av racket inom Squash kan vara svårt och ofta högst personligt. Vikt, styvhet och balans är tre viktiga parametrar som påverkar en squashrackets egenskaper och därmed dess målgrupp.


Vikt

När det gäller vikten så ligger den i intervallet 115-170 gram på dagens modeller. De lite dyrare racketarna är oftast lättare då det krävs mer avancerat material för att kunna tillverka dem. Racketar som väger 150-170 gram är därmed oftast lite billigare. En lättare racket erbjuder mer känsla, flexibilitet och manövrerbarhet och vänder sig mest till duktiga spelare som kan generera fart själva. Motionärer kan ofta uppfatta lätta racketar som ostabila varför det inte är helt fel för dem att välja en lite tyngre racket som också ger mer access till fart.


Styvhet

Styvheten på racketen påverkar i allra högsta grad dess målgrupp. En styvare racket passar oftast duktiga spelare både när det gäller kontroll och fart i spelet. Duktiga spelare kan oftast generera behövlig fart själva i svingen och får med en styv racket den stabilitet och spelkänsla man efterfrågar. Det är lättare att kontrollera en mjukare racket vilket gör att denna typ av racket oftast passar motionärer.


Balans

Förutom racketens vikt påverkar balansen dess spelegenskaper. Det finns tre indelningar vad gäller balans; Head Heavy (framtungt), Head Light (lätt i rackethuvudet – den mesta vikten i nedre delen av racketen) samt Even balance där vikten är jämn över racketen. Ett squashracket som är framtungt ger en bättre fart i bollen vilket är perfekt för hårt slående spelare. Nackdelen med denna typ av racket är att den kan kännas långsam och svår att manövrera. Är man en spelare som prioriterar en flexibel racket för snabbt spel är det ett bättre val att köpa en racket med en lägre balans (Even balance/Head Light).

Racketspecialisten Logo
Betaltjänster
Frakttjänster
Bli en del av oss!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få nyheter och erbjudanden först av alla. Det går givetvis enkelt att avsluta när du vill.

© 2024 Racketspecialisten Norden AB. All rights reserved.