Ska jag spela till höger eller till vänster?

 

Beslutet om vilken position du ska spela på padelbanan kan helt förändra din spelstil.
Är det sant att offensiva spelare måste spela till vänster? 

 

 

 

 

Höger eller vänster?

Det finns spelare som är specialiserade på en sida, men det finns också spelare som är specialiserade på båda sidorna. Vilken av dem är bäst? Hur vet jag vilken sida jag ska spela på?

 

Steg 1: Lär känna dig själv

Vi måste börja med det mest grundläggande: att känna till våra styrkor som padelspelare. Är du högerhänt eller vänsterhänt? Som vi kommer se nedan är detta något som kommer att vara mycket viktigt, men låt oss anta att du är en högerhänt spelare. Vilka är dina bästa och sämsta slag? Vi bör inte bara titta på de slag som vi gör bäst eller som vi gillar att göra mest, utan vi bör också ha våra svagheter som spelare i åtanke.

Returen kan hjälpa dig att avgöra: från vilken sida av banan missar du färre returer? Tänk på att returen är vårt första slag i varje poäng, så den är avgörande för att ha en chans att vinna.

 

Steg 2: Lär känna din partner

Spelar du vanligtvis med samma person? Du bör ställa dig själv samma frågor och tänka på honom/henne för att hitta hans/hennes styrkor och svagheter och för att kunna fatta ett beslut om vilken sida av banan du ska spela.

Om ni båda är högerhänta spelare kan ni, förutom att tänka på vilken sida ni gör returen bättre på, fundera på vem som har den bättre forehand- och backhandvolleyn. De flesta bollar i padel är riktade mot mitten av banan, så varje spelare bör ha den bästa volleyn på rätt sida med detta i åtanke. Om du har en bättre backhandvolley än din partner kan det vara en anledning för dig att spela på höger sida av banan.

 

Två högerhänta spelare tillsammans

Det här är vad som händer i de flesta situationer. Om vi skulle skapa en stereotyp av vilken typ av spelare som finns på varje sida skulle den se ut ungefär så här:

- Backhandspelare. Denna person har en bättre fysisk kondition eftersom han/hon måste ta upp ungefär 6 meter av banans bredd (60 %) i motståndarens lobb. Varför? Därför att han/hon kommer att kunna slå med sin forehand i en mer naturlig position, med mindre risk för att misslyckas. Med tanke på denna situation kommer backhandspelaren att ha fler möjligheter att göra en smash under poängen, så han/hon bör ha bättre teknik och kraft än partnern i detta slag.

- Spelare på höger sida. I allmänhet kommer denna person att delta mindre i spelet, så han/hon måste ha en bättre spelförståelse och framför allt kunna förutse motståndarens nästa drag. Vid många tillfällen kommer poängen att bero på den här personens beslut och hur han/hon lyckas flytta motståndarna för att provocera fram en lätt boll. Backhandvolleyn och lobben måste vara två av hans/hennes bästa slag.

 

Jag är vänsterhänt, vad blir det för fel för mig?

Vänsterhänta spelare är mycket mindre förekommande än högerhänta spelare, men i de flesta fall är de svårare att spela mot. Den vänsterhänta spelaren bör, när det är möjligt, spela på höger sida av banan. Varför? Därför att denna person kan göra sin forehandvolley när motståndarens boll går mot mitten av banan. Och kom ihåg att i padel går de flesta bollarna mot mitten och därför måste man alltid vara aktiv i området.

I några få situationer kommer du att se två vänsterhänta spelare som spelar tillsammans. Om detta är ditt och din partners fall bör beslutet baseras på bekvämligheten när du gör returen och framför allt bör du se vem av de två som har ett bättre overhead-spel: den som gör bandeja, vibora eller smash bättre bör spela på höger sida av banan.

 

Den australiensiska formationen

Bör jag som spelare specialisera mig på en sida? Hur ska jag göra det? Det rekommenderas inte att du som amatörspelare specialiserar dig endast på en sida av banan och helt glömmer bort den andra sidan. Idealet är att veta hur man spelar på båda sidorna och kunna anpassa sig till sin partner eller motståndare. Hur som helst, om du och din partner har mycket tydliga idéer och du vet i vilken position du alltid kommer att spela, är det bästa alternativet att spela med den australiensiska formationen, men vad är det egentligen för något?

Den australiensiska formationen innebär att varje individ i paret alltid spelar på samma sida av banan, oavsett om det är deras tur att serva eller inte.

Tänk dig att du har bestämt dig för att spela på den vänstra sidan av banan. När du börjar ett spel med din serve ska din partner stanna på höger sida av banan och hålla utkik efter en eventuell retur till mitten av banan och du ska springa diagonalt till vänster sida av banan för att täcka den eventuella parallellen. Vid nästa poäng kommer både du och din partner att vara naturligt placerade i den riktning som din serve går så du behöver inte oroa dig för att täcka mitten den här gången.

På så sätt får vi alltid spela på samma sida av banan och kan specialisera oss på den sidan. Tänk dock på att det är bättre att veta hur man spelar på båda sidorna eftersom det gör oss mer kompletta som padelspelare.

 

Hur spelar proffsspelare?

Alla proffsspelare använder den australiensiska formationen, men alla har såklart ändå olika spelstilar:

- Ale Galán & Juan Lebrón: De är ett mycket offensivt par, de försvarar praktiskt taget genom att attackera. Lebrón är en mycket mångsidig spelare tack vare sin framförhållning. Dessutom är backhanden, tillsammans med smash, hans bästa skott. Ale Galán missar sällan ett slag och blir inte trött. Han tar upp 60 % av banan när motståndaren gör en lobb, vilket gör hans vibora till ett av hans bästa slag.

- Sanyo Gutiérrez & Agustín Tapia: Två högerhänta och mycket begåvade spelare. Beroende på förutsättningarna på planen kommer den ena eller den andra att anta mer ansvar i de offensiva slagen. Sanyos bästa skott är lobben och hans vibora, utöver backhandvolleyn. När det gäller Agustín Tapia är hans bästa slag smash.

- Franco Stupaczuk & Pablo Lima: Ett par bestående av en högerhänt spelare och en vänsterhänt spelare. Rollerna i paret är mycket definierade. Stupaczuk är den offensiva spelaren i paret, medan Pablo Lima ansvarar för taktiken. Stupa kan begå fler misstag än Lima, eftersom mitten av planen kommer att vara den argentinske spelarens territorium.

 

Racketspecialisten Logo
Betaltjänster
Frakttjänster
Bli en del av oss!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få nyheter och erbjudanden först av alla. Det går givetvis enkelt att avsluta när du vill.

© 2024 Racketspecialisten Norden AB. All rights reserved.