Att välja rätt tennissena

Självklart är det viktigt att välja rätt tennisracket för din spelnivå och spelsätt. Men det inte alla tänker på är att senorna på tennisracketen kan påverka dess egenskaper väldigt mycket och framförallt ta ditt spel till en ny nivå.

När man väljer tennissena till sin racket kan det vara bra att ha i åtanke sitt spelsätt, sin spelnivå, hur ofta man strängar om sin racket och också om man haft problem med sin arm/axel tidigare. Tennissenor har genom olika material och olika uppbyggnader vitt skilda egenskaper och är också mer eller mindre skonsamma mot dig som spelare.

Vi väljer att dela in tennissenor i följande kategorier.

Nylonsenor 

Nylonsenor är mycket populära plastsenor bland nybörjare och motionärer och benämns ofta ”Synthetic Gut”. Dess popularitet genom åren är mycket tack vare att de är hållbara, relativt billiga att tillverka och erbjuder en överlag trevlig spelupplevelse på motionsnivå. Dessa tennissenor är ofta enkärniga eller har något varv med multifilament över kärnan för att få lite mer känsla och kontroll. På senare tid har det kommit lite mer exklusiva nylonsenor med bättre spelkänsla med bibehållna fördelar när det gäller mångsidighet och hållbarhet, exempel på detta är Wilson Sensation och Solinco Pro Stacked. 

Multifilamentsenor

Dessa tennissenor ger enormt fin spelkänsla och är också förlåtande mot både din arm och bollträffar som inte är mitt i racketen. Dessa senor är mycket populära och har närmat sig spelupplevelserna du får i en natursena som har samma typ av uppbyggnad med många små små ”trådar” av senor. Multifilamentsenor är gjorda av plaster och går egentligen under kategorin Nylonsenor. Dess nackdelar är att denna typ av senor generellt har lite kortare hållbarhet samt att de ”fransar” sig efter en tid då lager efter lager av senor går av. Exempel på populära senor i denna kategori är Babolat Xcel och Solinco Vanquish.

Polyestersenor (Co-Poly)

Polysenor eller Co-Polysenor är ett begrepp inom tennisen. Polyestersenor är gjorda av en grupp av plaster som erbjuder lite stummare senor med bra fart och ofta också fin access till spinn men där strängningstrycket ofta förloras väldigt fort och där det blir en stor påfrestning på armen. Dagens senor i denna kategori är dock väl utvecklade och uteslutande s.k. Co-Polysenor där man blandat in andra typer av plaster för att behålla dess goda egenskaper men minimera att strängningen tappar i tryck över tid samt minska påfrestningen på armen. Bland duktiga motionärer och tävlingsspelare är idag Co-Polysenor de överlägset mest sålda senorna med storsäljare som Solinco Tour Bite, Babolat RPM Blast, Head Hawk och Luxilon Alu Power.

Natursenor

Natursenor är som det låter gjorda av naturliga material och kommer framförallt från kotarmar. Dessa har tappat lite i popularitet genom åren, framförallt genom att dagens Multifilamentsenor har blivit så pass mycket bättre till ett mycket lägre pris. Natursenor har dock kvar sina trogna användare och används av många toppspelare, bl.a. Roger Federer som blandar denna med en Co-Polysena för att få ut maximalt av olika egenskaper. Natursenor ger den bästa spelkänslan av alla tennissenor. 

Rätt tennissena för dig

Med ovan genomgång kan vi konstatera att Polyestersenor är det rätta valet för dig som söker en många gånger komplett tennissena och som kan hantera att den ofta är lite mer krävande och mindre skonsam. Senare tids mjukare Polyestersenor kan då vara ett val.

Vill du ha maximal spelkänsla och en mjukare upplevelse är Multifilamentsenor valet för dig. Är du riktigt kräsen, välj en natursena!

Har du svårt att välja, varför inte göra en s.k. hybrid och blanda dem. Då har man en sena horisontellt och en annan vertikalt. Oftast går senor av horisontellt och därför använder man den mer hållbara Polyestersenan där. Roger Federer som har en hybrid med natursena och Polyestersena gör dock tvärtom. Men så är det ofta med senor, teori är en sak och vad just du gillar en annan. Prova dig fram är vårt råd!

Racketspecialisten Logo
Betaltjänster
Frakttjänster
Bli en del av oss!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få nyheter och erbjudanden först av alla. Det går givetvis enkelt att avsluta när du vill.

© 2024 Racketspecialisten Norden AB. All rights reserved.