HISTORIAN BAKOM PADEL

 

Vi på Racketspecialisten var relativt tidigt ute i Sverige med att både spela och sälja padelutrustning. När första banan byggdes i Stockholm testade vi att spela padel utomhus på Jungfrusunds Marina på Ekerö och enda sedan dess har vi varit fascinerade över denna sport. Det går lätt att konstatera att padel har tagit Sverige med storm och utan tvekan påverkat mångas vardag till det bättre.

Ofta får vi frågor som inte direkt rör padelutrustning utan mer om bakgrunden om padel och vart den kommer ifrån. Frågor som till exempel: När uppfanns padel? Vem uppfann padel? Vart kommer padel ifrån? När kom padel till Sverige? Och när blev padel så stort i Sverige? Vilka länder är det som spelar padel?

Vi har med denna sida försökt att summera våra svar på dessa frågor här nedanför och hoppas att det för den inbitne padelfantasten blir spännande läsning.

PADELHISTORIA

Padel som sport har sitt ursprung från år 1969 i den mexikanska badorten Acapulco. Grundaren av padel och han som uppfann padel var Enrique Corcuera. Detta för att han ville bygga en tennisplan men inte hade tillräckligt med plats och då uppkom istället den nya sporten padel. Genom att bygga en plan som var 10x20 meter stor och omgiven av murar lyckades han med ett nät som som delade spelplanen till två lika stora sidor uppfinna den första padelbanan. För att padelbanan var mindre än den traditionella planen såg han också till att istället för att spela med tennisracketar spela med träracketar från den redan uppfunna sporten paddle tennis. För att spela använde dem väggarna som i squash och alla väggar var involverade i spelet.

Eftersom Enrique var en rik affärsman spelades endast sporten padel av den mexikanska eliten till en början men igenom en spansk vän Alfonso De Hohenlohe hamnade också sporten padel i Spanien. Det var starten till att padel blev stort i Spanien men det började relativt enkelt med att just De Hohenlohe introducerade sporten padel i Marbella. Efter att ha justerat reglerna till viss del grundades där den första europeiska padelklubben år 1974. Padeln kom alltså till Spanien under 70-talet. Även här var den till start bara De Hohenlohes välbärgade vänner som spelade och genomslaget dröjde tills den spanska kungen Juan Carlos och den före detta Wimbledon-mästaren Manolo Santana började marknadsföra sporten. Dessa lyckades väl med att få intresset att öka markant och sporten padel steg snabbt i popularitet. Nästa steg för padeln var att genom en annan vän till De Hohenlohe vid namn Julio Menditengui föra padel som sport till Argentina.

Väl i Argentina har padel växt till en nationell sport som lagt grunden till mer än 2 miljoner spelare och tiotusentals banor. Även i Spanien har utvecklingen varit stark och redan på 90-talet nådde man en miljon spelare. Än idag är även just Spanien och Argentina de mest framgångsrika länderna sett till officiella och internationella tävlingar världen över. Första världsmästerskapet spelades i spanska staden Sevilla år 1992 med lag från elva olika länder från både Europa och Amerika som deltog.

För att föra oss vidare till vad padel är idag kan vi konstatera att år 2012 skapades World Padel Tour som numera är grunden till världseliten och tävlingarna som sker världen över i länder som Spanien, Argentina, Brasilien, Mexico, Italien och spännande nog sedan något år tillbaka i tiden även i Sverige!

Enrique Corcuera

När kom padel till Sverige? Vem tog padel till Sverige?

Det är två frågor vi ofta får och det finns olika svar på dessa frågor då det först verkade som att padel dök upp för cirka 10 år sen i Båstad. Detta är dock inte helt sant. I alla fall in om vi ska fråga Padelfebers Jonathan Håkansson som menar på att det redan år 1998 spelades padel på svensk mark.

Detta eftersom att Thommy Andersson från Grevie i Skåne själv byggde en padelbana i plywood efter sin semesterresa i Marbella där han träffat på padeln. I samband med detta var det cirka 30 spelare lokalt som höll igång spel och man skickade till och med några spelare till EM år 1999. För sedan dröjde det hela 10 år tills Thommy igen men då i Båstad byggde en bana.

Men när kom den riktiga boomen av padel som vi upplever idag? När blev padel populärt i Sverige? Och när blev padel stort i Sverige? 

Det som man kan se som padelns riktiga startskott på riktigt är när före detta tennisspelaren Jonas Björkman och sångaren Måns Zelmerlöf startade Stockholms första padelcenter år 2014. Allt verkade stämma och sporten padel fick mycket uppmärksamhet bland media, kändisar och andra profiler som helt enkelt marknadsförde padel genom att själva spela och var aktiva på ett eller annat sätt. Numera är det många svenska kändisar som gett sig in i padelvärlden som till exempel Zlatan Ibrahimovic, Peter Forsberg, Andreas Isaksson, Henrik Larsson, Markus Rosenberg med flera.

Utöver detta har Sverige också börjat få fram en hel del duktiga padelspelare som vill mäta sig mot dem bästa padelspelarna i världen som normalt sett spelar på World Padel Tour över hela världen. Svenska padelprofiler som Calle Knutsson, Daniel Windahl, Simon Vasquez och kämpar stenhårt för att nå toppen.

Racketspecialisten Logo
Betaltjänster
Frakttjänster
Bli en del av oss!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få nyheter och erbjudanden först av alla. Det går givetvis enkelt att avsluta när du vill.

© 2024 Racketspecialisten Norden AB. All rights reserved.